Genade.

Genade.

Peter Hofland

Genade.
Een woord waar veel over gesproken wordt in de kerk de laatste jaren. Vooral over de betekenis onverdiende gunst, en terecht.
De bijbel geeft o.a. deze definitie over genade:
‘Hen heeft Hij uitgekozen. Niet omdat ze zo goed leefden, maar omdat Hij van hen hield en goed voor hen wilde zijn(genade).
Als het een beloning was voor hun harde werken, dan was het niet meer uit liefde(genade).
Maar Hij heeft hen uit liefde gered. Niet omdat ze het verdiend hadden.’(genade)
‭‭ROMEINEN‬ ‭11:6‬ ‭
De bijbel geeft ook nog een andere definitie van wat genade is:
‘Want dit is genade, indien iemand, omdat hij met God rekening houdt, leed verdraagt, dat hij ten onrechte lijdt.’
‭‭1 Petrus‬ ‭2:19‬
Jezus zei het zo:
‘Gelukkig u die gehaat, genegeerd, beledigd en verbannen wordt omdat u bij Mij, de Mensenzoon, hoort. Wees blij als dat gebeurt. Spring op van vreugde, want uw beloning in de hemel zal groot zijn....
‭‭Lucas‬ ‭6:22-23‬ ‭
Over deze genade heb ik bijna nog nooit een preek gehoord, behalve van Todd White als hij verteld over de verachting van zn familie en eigen vrouw, hoe hij zichzelf niet verdedigde maar het overgaf aan de Heer, en Die veranderde het in overwinning.
Iedere volgeling van Jezus krijgt hiermee te maken, en je hebt genade nodig om jezelf niet te verdedigen maar het over te geven aan Hem (1 Pet.2:23) Hij is je verdediging.
Zelf sta ik niet altijd te juichen als zoiets gebeurd (dus ik heb nog aanmoediging nodig om te groeien in deze genade ) maar wanneer ik het overgaf aan Hem werd het overwinning en wanneer ik mezelf verdedigde vaak een nederlaag.
Van mij mag deze kant van genade meer belicht worden in de kerk om ons aan te moedigen, zodat ons vertrouwen in Hem zal zijn en niet in onszelf.


Reageer op deze post