De barmhartige Marokkaan

De barmhartige Marokkaan

Peter Hofland

De barmhartige Marokkaan

Jezus vertelde verhalen altijd op zo’n manier van; dit is een ongemakkelijke waarheid dus ik vertel het maar in een gelijkenis, dan hoef je je niet zo persoonlijk aangevallen te voelen.

Dus vertelt Hij het verhaal van een overval op de weg naar de hoofdstad (Amsterdam?) Een man wordt beroofd en neergeslagen en voor dood achtergelaten. Deze man had dus nog maar weinig te bieden voor zijn omgeving. Dan loopt een voorganger voorbij, hij heeft haast want hij moet z’n 500 schaapjes voeden, het is immers zondag.

Dan loopt een ‘gezalfde’ aanbiddingsleider langs, hij ziet de man maar hij heeft nog meer haast, want hij is op weg naar dezelfde 500 schapen en de aanbidding begint immers vóór de preek.

En dan… loopt een Marokkaanse jongen langs, waarschijnlijk een moslim, en hij ziet de man, belt een taxi en brengt hem naar het ziekenhuis en bezoekt hem regelmatig.

Wie heeft nu gedaan wat God wil? vraagt Jezus.

Het lijkt er op dat Jezus eerder humanist is dan religieus.

En voordat je te hard oordeelt over religieuze hypocrisie, zou je hier ook sportfanaten, zakenmensen, of mensen met een uit de hand gelopen hobby of gewone mensen die het gewoon te druk hebben met hun eigen leven, in kunnen vullen? Jij en ik? Waarschijnlijk geen in elkaar geslagen mensen, maar hoeveel aandacht krijgen mensen van jou die niets of weinig meer te bieden hebben voor hun omgeving?

Opvallend in het verhaal dat Jezus vertelde is dat de wil van God doen heel praktisch is en niets te maken heeft met positie (leider of leek ) of afkomst ( Joods, kerkelijk of geen van beide)

Dat praktische zie je op meerdere plekken terug in het onderwijs van Jezus. Op een gegeven moment zegt Hij namelijk dat Zijn familie niet Zijn moeder broers en zussen zijn, maar hun die het Woord van God horen én doen. ( Lucas 11:27,28 / Markus 3:31-35 ) 

M.a.w. vertrouw niet op je afkomst of positie maar vertrouw op Gods Woord door het in de praktijk te brengen. In Jezus' tijd vertrouwde men namelijk op hun positie en Joodse afkomst ( Mattheus 3:7-9 )

Uiteindelijk gaat het er gewoon om dat gedaan word wat nodig is, niet meer, niets minder.

(Het originele verhaal staat in het evangelie van Lucas 10:25-37 https://www.debijbel.nl/bijbel... )

https://www.ontdekgod.nl/de-ba...


Reageer op deze post