Waarom was de verwoesting van de tempel Goed Nieuws?

Waarom was de verwoesting van de tempel Goed Nieuws?

Peter Hofland

Wat is het ‘evangelie’, het goede nieuws?

In Handelingen lezen we dat Stefanus wordt aangeklaagd door de religieuze leiders van zijn tijd. Het verwijt dat wordt gemaakt is dat hij met het evangelie verkondigen sprak tegen de heilige plaats (de tempel) en de wet en dat deze plaats ( Jeruzalem ) zal worden afgebroken (Hand.6:14.15).
Daarna in zijn verdediging spreekt Stefanus dit niet tegen, dat hij dat gezegd zou hebben ( Hand. 7 ).

Bij Paulus hetzelfde verhaal, ook hij wordt van hetzelfde beschuldigt ( Hand.21:28 ) en ook Paulus sprak dit niet tegen in zijn verdediging (hand.22).

Schijnbaar was de vernietiging van de tempel ( het centrum van het oude verbond ) en Jeruzalem in het jaar 70 door de Romeinen  onderdeel van het goede nieuws dat ze verkondigde. 

Waarom?

Het oude verbond was iets wat God nooit voor ogen had in Zijn omgang met de mensen. Het schilderde een verkeerd beeld van hoe Hij werkelijk was.

Paul schrijft in zijn brieven dat de wet een bedekking bracht over de mensen ( 2 Kor. 3 )

Waarom wordt het laatste boek in de bijbel de OPENBARING VAN JEZUS CHRISTUS genoemd? Omdat het gaat over de verwijdering van de bedekking. ( de tempel, Jeruzalem, het oude verbond )

Eén van de dingen die er voor mij uit sprong toen ik hier mee bezig was is dit;

Met de wet kwam toorn ( Rom. 4:15)

Voordat de Israëlieten de wet ontvingen, klaagden ze (exo.15:22-27 / 17:1-7), overtreden ze de sabbat (exo 16:16-36) etc. en ze kregen een draai om hun oren maar er gebeurde niks schokkends.

Nadat ze de wet hadden ontvangen hadden, waar ze zelf om hadden gevraagd, handelde God met hen op basis van de wet en werden ze voor dezelfde dingen ter dood veroordeeld (Num.10:33 / 15:32-36 / 20:2-13).

Maar in Openbaring 15:1 lezen we: en ik zag een ander groot teken in de hemel, groot en wonderbaar: zeven engelen, die de zeven laatste plagen hadden, want daarmee is de gramschap (toorn) Gods VOLEINDIGD.

Met andere woorden, toen het oude verbond (de wet) verwijdert was door het volbrachte werk van Jezus Christus aan het kruis, Zijn dood en Opstanding en Zijn vernietiging van Jeruzalem kwam er een einde aan de toorn van God die gekoppeld was aan de wet.

God leert ons nu Zijn weg te gaan op basis van Zijn genade niet langer door angst voor straf/toorn.

Als je dat gebruikt als excuus om in zonden door te gaan, dan ben je zielig en zal je de gevolgen van die zonde ondervinden in je leven en je beeld van God zal worden verdraaid net als bij Adam.

Maar als je Gods goedheid toe laat in je leven, zal je van binnenuit veranderd worden.

#Datvindtikgoednieuws

#soundslikethegospel


Reageer op deze post