De grootste Liefde...

De grootste Liefde...

Peter Hofland

Door: Daniel van Deutekom 

Dit is de grootste vertoning van Liefde: de mensheid kruisigt hun God, en God vergeeft het ze. Toen Jezus aan het kruis hing, zei Hij "Vader, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen!". Als God de mensheid vermoord, en Hij verrekent die zonde niet met kwaad, maar keert hen de andere wang toe, waarom geloven we dan dat God andere zonden wel aanrekent, zonden die overduidelijk minder erg zijn dan het vermoorden van je God? Dit is ook precies wat Romeinen 8:32 zegt! "Hoe zal Hij, die zelfs zijn eigen Zoon NIET gespaard, maar voor ons ALLEN overgegeven heeft, ons met Hem ook niet ALLE dingen schenken?" Zie je? De grootste vertoning van liefde was God aan het kruis, die ons vergaf, en ons niet veroordeelde. Dan kunnen we toch met het volste vertrouwen in Gods goedheid Zijn troon benaderen? Dat zeggen de volgende verzen ook! "Want ik ben verzekerd, dat noch dood noch leven, noch engelen noch machten, noch heden noch toekomst, noch krachten, noch hoogte noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde Gods, welke is in Christus Jezus, onze Here." - Romeinen 8:38-39.

Elke zonde komt voort uit onwetendheid. Als we zouden weten wat voor effect onze daden hebben, dan zouden we het anders doen. Jezus echter ziet de mensheid zondigen, en weet dat niemand werkelijk weet wat ze aan het doen zijn. "Iedereen zoekt naar liefde, trouw die nooit teleurstelt" zingen we met z'n allen, maar geloven we dat ook werkelijk? Ook als mensen de gekste capriolen uithalen? Ook als mensen tegen jou zondigen? Geloven we dat mensen werkelijk op zoek zijn naar die liefde, al zoeken ze het in de verkeerde dingen?
God is niet als ons. God is beter. Zijn wegen zijn hoger. Zijn genade ondoorgrondelijk. Zijn liefde standvastig. En zijn keuze voor jou en voor mij onwankelbaar.
Waar wij zouden reageren met: "een oog voor een oog, een tand voor een tand", reageerde God, toen wij hem vermoordden, met vergeving. Gods rechtvaardigheid werd ons getoont door ons te genezen, te redden, te bevrijden, te vergeven, etc.
Het hele idee dat God de Vader een ander karakter heeft dan God de Zoon is zoooo heidens. Waarom? Omdat de heidenen geloofden in verschillende goden die met elkaar in strijd zijn. Zo geloven wij dat de Vader de Zoon op brute wijze vermoordde, in onze plek, en dat God de Vader Zijn woede botvierde op zijn Zoon, zodat hij nu geen woede meer over heeft voor jou (behalve als je nogmaals zondigt, en plotseling heeft God dan wel weer woede ofzo). Nee. God is niet een god als Molech, wiens woede pas bedoelde als je een maagd of baby in de vulkaan gooide.
Ik zocht het laatst op, en het blijkt dat er meer dan twintig maal in de Bijbel geschreven staat dat God GEEN zin heeft in onze offers. God behaagd zich niet in de dood van dieren, noch in de dood van goddelozen, noch in de dood van Zijn Zoon.
Het wordt tijd dat we het kruisoffer anders gaan bekijken. De hedendaags algemeen geaccepteerde verzoeningsleer is de leer van strafrechtelijke verzoening: "God is rechtvaardig, en moet dus straffen, dus strafte hij Jezus in onze plaats."
Deze kijk op het kruisoffer (Penal Substitution) bestaat echter pas 700 jaar. Toch gelooft haast iedereen het. Zo leggen wij ook het evangelie uit. Maar dat is niet het evangelie.
Haast alle kerkvaders geloofden in de verzoeningsleer Christus Victor, Christus de overwinnaar. Ze realiseerden zich dat God niet tegenstrijdig is, en dat "Jezus en de Vader één zijn". Ze geloofden dat de Vader JUIST zijn rechtvaardigheid en genade toonden aan het kruis!
"GOD echter BEWIJST zijn LIEFDE jegens ONS, doordat Christus, toen wij nog ZONDAREN waren, voor ons GESTORVEN is." - Romeinen 5:8.
Als God echt "rechtvaardig" was geweest (zoals wij tegenwoordig tegen Zijn rechtvaardigheid aankijken), dan had hij echt niet Zijn Zoon gezonden, waarmee hij Zijn liefde voor ons bewees. God is niet schizofreen. Jij hopelijk ook niet. Dus als je in zonde valt, dan is God niet plotseling ver weg. Hij is altijd dichtbij, wat jij ook doet! Zondig daarom niet meer ;)

Het Nieuwe Verbond is compleet anders dan het Oude Verbond. Het Oude Verbond verblindt je, zodat je Christus niet kan zien zoals Hij is (2 Kor. 3). Het Nieuwe Verbond is een eeuwig verbond, zoals Gods hart naar jou toe onveranderlijk is. Zoals God eeuwig is, is het Nieuwe Verbond eeuwig. Jezus is het Lam dat is geslacht VOOR de grondlegging der wereld. Zou het kunnen zijn dat het Nieuwe Verbond niets anders is dan Gods ware karakter? Zou het kunnen zijn dat allen al vergeven waren, voordat ze de zonde begingen? Zou het kunnen zijn dat God niet in paniek raakte toen Adam voor het eerst zondigde, omdat hij al een antwoord had? Hijzelf was namelijk het antwoord!
Zou het kunnen zijn dat het Nieuwe Verbond wel al bestond, maar voor eeuwen verborgen bleef voor de mensheid, en dat alleen de profeten er steeds een glimp van konden zien? God is immers onveranderlijk. Ik geloof van wel. Ik geloof dat Henoch daarom met God kon wandelen. Henoch heeft zoals ieder mens gezondigd, maar God rekende het hem niet aan. Henoch tapte uit de bron van het Nieuwe Verbond, lang voordat het geopenbaard werd!
Dit is het Nieuwe Verbond: "Want Ik zal genadig zijn over hun ongerechtigheden, en hun zonden zal Ik niet meer gedenken." - Hebreeën 8:12.

Ons beeld van God als rechter is een mix van het Oude en het Nieuwe Verbond: God als rechter klaagde onder het Oude Verbond Israël aan vanwege hun zonden. Onder het Nieuwe Verbond spreekt hij je echter vrij naar de mate van Zijn geweldige genade!
Dus voortaan als we het hebben over de rechtvaardigheid van God: over welk verbond hebben we het dan? Onder het OV oordeelde hij iedereen naar hun daden. Onder het NV spreekt hij iedereen vrij, dankzij Zijn genade.
En als we toch bezig zijn... Onder het Oude Verbond ging je als zondaar dood als je bij God in de buurt kwam. Je was immers onrein. Gods heiligheid was dus afschrikwekkend! Echter: onder het Nieuwe Verbond reinigt Gods heiligheid je juist! Kijk maar naar Jezus, die melaatsen aanraakt, en in plaats van dat de melaatsen dood neervallen, of dat Jezus onrein wordt, geneest Jezus zondaars! DAT is Gods heiligheid. Heiligheid heeft trouwens niets te maken met "zonder zonde zijn", al is God absoluut zonder zonde. Anders kan Hij niet God zijn. Het woord "heilig" betekend letterlijk "apart (gezet) zijn". Als je heilig bent, dan ben je anders. Uniek.
Maar goed. Als je iets over de Vader zegt, maar je ziet het niet terugkomen in Zijn Zoon, "de perfecte representatie van de Vader" (Heb. 1:3, Kol. 1:15), dan klopt jouw beeld van de Vader niet. Simpel :)
Jezus is het Woord van God (Joh. 1:1), en we toetsen ons beeld van de Vader naar het Woord: Jezus Christus. Jezus is de Waarheid over de Vader!

Nog even terug over die verschillen tussen God onder het OV en het NV. God is nooit veranderd. Israël verhardde alleen hun harten in de woestijn, en geloofden niet in Gods goedheid. Daarom liet God ze over aan hun ongeloof, en gaf hij ze een wet (die ze nooit konden houden), waardoor ze de belofte (die God hen geven wou) misliepen. Dit artikel gaat daar over, en legt alles haarfijn uit: https://jesuswithoutreligion.o...

Wellicht heb je nu allemaal verzen in je hoofd die aangeven dat God vandaag de dag nogsteeds op de oude "oog om oog"-manier met mensen omgaat. En wellicht denk je dat dat terecht is, omdat je verzen in het Nieuwe Testament leest die dat onderbouwen. Kijk: Jezus heeft aan het kruis het Oude Verbond buiten werking gesteld, maar het Oude Verbond was nog niet vergaan. Pas als je ging geloven in het offer van Jezus werd je overgeplaatst van het Oude naar het Nieuwe Verbond. Daardoor was de toorn van God (Gods rechtvaardigheid onder het OV) niet meer op je. Je kwam dan als christen onder de rechtvaardigheid van God onder het NV. Voor DIE generatie aan wie de brieven van de Bijbel geschreven zijn was dat "overstappen" echt essentieel! Daarom werd de Hebreeënbrief geschreven. Het was geschreven aan christelijke Joden in Jeruzalem die een zwak geloof hadden, met het gevaar dat ze weer het Jodendom zouden omarmen. Voor hun was het letterlijk van levensbelang. Waarom? Omdat enkele jaren nadat de brief geschreven is, de Romeinen kwamen en Jeruzalem belegerden. Zoals de legers van Mordor in The Lord of the Rings Minas Tirith omsingelden, zodat niemand de stad kon ontvluchten, zo omsingelden de Romeinen Jeruzalem, en nagenoeg niemand ontkwam. Iedereen dacht toen dat ze veilig waren binnen de 5 meter dikke muren van Jeruzalem, dus niemand vluchtte weg. Toch had Jezus de vernietiging voorzien, en waarschuwde IEDEREEN dat ze de stad UIT moesten vluchten. Alleen de gelovigen luisterden er echter naar. De rest kwamen om. De tempel werd vernietigd. De offerdienst stopte. Jeruzalem, als beelddrager van het Oude Verbond (Galaten 4), werd vernietigd. Het Oude Verbond kwam ten einde. Alle uiterlijkheden en beelddragers van het OV hielden op te bestaan. Dan is het toch logisch dat het Oude Verbond zelf ook ten einde komt? Hebreeën 8 onderbouwt dat ook. Zoals ik al zei is Hebreeën geschreven aan Messiaanse Joden in Jeruzalem, vlak voor de vernietiging.
"Als Hij spreekt van een nieuw (verbond), heeft Hij daarmede het eerste voor verouderd verklaard. En wat veroudert en verjaart, is niet ver van verdwijning." - Hebreeën 8:13. Dat oude verbond is toen verdwenen.
Dat was de laatste keer dat God toornig was, omdat God nu niet meer met de mensheid omgaat volgens het voorwaardelijke Oude Verbond. Dat zei Jezus zelf ook!
"Zodra GIJ nu Jeruzalem door legerkampen OMSINGELD ziet, weet dan, dat zijn VERWOESTING nabij is. Laten dan die in Judea zijn, VLUCHTEN naar de bergen, en die binnen de stad zijn, de wijk nemen, en die op het land zijn, er niet binnengaan, want DIT ZIJN DE DAGEN VAN VERGELDING, waarin ALLES wat geschreven is, in VERVULLING gaat." - Lucas 21:20-22.
De wet is toen ten einde gekomen, omdat de onvervulde beloftes van de wet (straf voor de zonden van Israël) toen tot vervulling kwamen. Toen is ALLES, de gehele straf, tot vervulling gekomen, en daarmee kwam er een einde aan Gods toorn, zoals Openbaring 15:1 zegt.

"Een KORT OGENBLIK heb Ik u verlaten, maar met groot erbarmen zal Ik u tot Mij nemen; in een UITSTORTING van TOORN heb Ik mijn aangezicht een ogenblik voor u verborgen, maar met EEUWIGE GOEDERTIERENHEID ontferm Ik Mij over u, zegt uw Losser, de Here. Dit is Mij als in de dagen van Noach: zoals Ik gezworen heb, dat de wateren van Noach niet meer over de aarde zouden komen, zo heb Ik gezworen, dat Ik NIET MEER TOORNIG op u zal zijn noch u zal dreigen. Want bergen mogen wijken en heuvelen wankelen, maar mijn goedertierenheid zal van u niet wijken en mijn VREDESVERBOND zal NIET WANKELEN, zegt uw Ontfermer, de Here." - Jesaja 54:7-10.

SAMENVATTING:
Het Oude Verbond was een voorwaardelijk verbond, met voorwaarden die niemand (enkel Jezus) kon houden. Omdat niemand die voorwaarden kon houden, stond heel Israël onder Gods toorn/straf. Die straf is ten einde gekomen. De bediening van veroordeling was immers niet van Christus, maar van Mozes. Volgens 2 Korinthe 3 was het tijdelijk een stond het op het punt om te verdwijnen. "Denkt niet, dat Ik u zal aanklagen bij de Vader; uw aanklager is Mozes, op wie gij uw hoop gevestigd hebt." - Johannes 5:45. Jezus klaagt niet aan. Jezus pleit vrij. De aanklager is Mozes (de wet), en die bediening van veroordeling bestaat vandaag niet meer. Het belemmerde het zicht wat de mensheid had op God. De wet creëerde slaven, en geen zonen en dochters (Galaten 4). Die belemmering werd vooraf aan 70 na Christus door geloof in Christus op een persoonlijk niveau weggenomen (2 Korinthe 3:15-18), en in 70 na Christus op een universeel niveau (Jesaja 25:6-7), omdat hetgeen afstand en scheiding tussen de mensheid en God symboliseerde (de tempel) vernietigd was. De vernietiging van Jeruzalem is daarom voor eeuwig en altijd een getuigenis van het einde van de leugen van dat God ons oordeelt naar onze daden. 0Daarom wordt God in Jesaja 54 "God van heel de aarde" genoemd... Omdat er noch Jood noch Griek is ;)

"Want gij zijt niet genaderd tot een tastbaar en brandend vuur, tot donkerheid, duisternis en stormwind, tot het geklank van een bazuin en tot het geluid van een stem, bij het horen waarvan zij verzochten, dat niet verder tot hen gesproken werd; want zij konden dit bevel niet dragen: Zelfs als een dier de berg aanraakt, zal het worden gestenigd. En zó ontzaglijk was het verschijnsel, dat Mozes zeide: Ik ben enkel vreze en beving."

Zie je? Je staat niet voor het Oude Verbond, wat slaven van angst voortbracht! Je staat voor het nieuwe verbond:

"Maar gij zijt genaderd tot de berg Sion, tot de stad van de levende God, het hemelse Jeruzalem, en tot tienduizendtallen van engelen, en tot een feestelijke en plechtige vergadering van eerstgeborenen, die ingeschreven zijn in de hemelen, en tot God, de Rechter over allen, en tot de geesten der rechtvaardigen, die de voleinding bereikt hebben, en tot Jezus, de middelaar van een nieuw verbond, en tot het bloed der besprenging, dat krachtiger spreekt dan Abel." - Hebreeën 12:18-24.

(Lees nu ook voor jezelf Galaten 4) Het bloed van Christus wat ons vrijpleit overstemd het bloed van Abel, wat de Joden in de eerste eeuw veroordeelde (Mattheüs 23:31-38). Het bloed van Abel is vergolden in de vernietiging van Jeruzalem. Daarmee kwam het Oude Verbond ten einde. Geloof dus in het Nieuwe Verbond, in het ware karakter van God: liefde, trouw, vergeving, genade, rust, acceptatie etc.

Kom tot rust van je werken. Jij bent het waard om voor te sterven! En dat deed God voor jou. Omdat hij van jou houdt! :-D


Reageer op deze post